7 razloga zašto se kosi krov mora izolovati mineralnom vunom a ne nečim drugim

7 razloga zašto se kosi krov mora izolovati mineralnom vunom a ne nečim drugim

Neko ima dovoljno i prostora i novca, pa stavi ceo sistem (kombinacija kamene i staklene vune i dve folije), neko stavi jednu foliju i kamenu vunu, drugi stavi samo staklenu vunu… Svako prema svojim potrebama i to je potpuno u redu – sve dok vam to rešenje donosi željene benefite.

Međutim neretko se u potkrovlje, kao izolacija, stavljaju pojedini materijali kojima tu nije mesto – razne varijacije veštačkih materijala na bazi plastičnih masa. Nekada je ovo preporuka majstora, nekada je samo dostupnije rešenje (često čak nije ni jeftinije, kao što biste očekivali), a najčešće je neobaveštenost, kako majstora, tako i vlasnika objekta.

Šta god da je u pitanju, u nastavku ćemo vam objasniti zašto su mineralne vune jedini pravi izbor za vaše potkrovlje.

 

1. Trajno rešenje

U letnjim mesecima u krovu može razviti temperatura i do 80 °C (kod limenih krovova i preko 100 °C). Kamena i staklena mineralna vuna su postojani materijali, čiji se oblik i dimenzije ne menjaju pod uticajem visokih temperatura. Svaki neadekvatan materijal će na ovim temperaturama početi da se topi.

Mineralne vune su otporne na hemikalije i mikroorganizme. Iznad svega, dugovečne su!Trajaće vam koliko vam traje i objekat, a nakon toga se mogu reciklirati.

 

2. Toplotna stabilnost leti

Kada govorimo o toplotnoj izolaciji, uvek prvo pomislimo na zimu i izolaciju od hladnoće. Međutim, oni koji žive u neizolovanom ili neadekvatno izolovanom potkrovlju, vrlo dobro znaju kakav "pakao" zna da bude boravak u takvom potkrovlju leti, zato s razlogom preporučujemo kamenu vunu za postavljanje između rogova. Zbog svoje veće gustine, kamena vuna se teže zagreva, duže čuva toplotu i dosta kasnije je otpušta u unutrašnji prostor od drugih termoizolacionih materijala, sprečavajući pregrevanje životnog prostora i održavajući prijatnu temperaturu.

 

3. Bolji kvalitet vazduha

I kamena i staklena vuna su mineralne vune, jer su sirovine od kojih se dobijaju (kamen vulkanskog porekla, pesak i stakleni krš), zapravo minerali.

Mineralne vune za potkrovlje su proizvedene u jedinstvenoj i patentiranoj tehnologiji i ne emituju štetne emisije u životni prostor.

 

4. Potkrovlje diše

Zamislite kako se osećate kada na sebi imate stvar od pamuka ili vune, a kako kada ste u sintetičkoj majici ili kabanici? E, baš isto važi i za vašu kuću – pored osnovne funkcije, da nam ne bude ni prehladno ni prevruće, i odeća i izolacija moraju da dišu, tj. da nam omogućavaju disanje.

Zašto je to važno za kuću?

Da li znate da čovek u toku dana proizvede 400 ml vodene pare – samo disanjem? Pa to pomnožite sa brojem članova porodice. A gde su kuvanje, tuširanje, sušenje veša?! I sva ta voda mora negde da izađe. Jer ako ne izađe, ulazimo u začarani krug: kondenzacija, vlaga, buđ i gljivice, fleke, kašalj, alergije, astma i bronhitis…

I kamena i staklena vuna su vlaknasti, paropropusni materijali – omogućavaju da vodena para nesmetano, i bez rizika od kondenzacije, izađe iz unutrašnjeg prostora. Ovo važi i za vunu u krovu i za vunu na fasadi.

 

5. Fleksibilnost

Kamena i staklena vuna su fleksibilni materijali. Ovo je posebno važno za postavljanje između rogova, da materijal dobro prijanja, da se uklapa i dobro popunjava sve zazore, neravnine i rupe.

Ovo je gotovo nemoguće sprovesti sa drugim vrstama izolacionih materijala.

 

6. Bezbednost

Kamena i staklena vuna su negorivi materijali. Kamena vuna se topi na preko 1000 °C, a staklena na preko 700 °C – temperatura vatre, tj. požara, je oko 600 °C. Ni jedna ni druga vuna se neće zapaliti u slučaju požara, a samim tim će sprečiti širenje vatre. U vezi sa ovim poslednjim – kamena i staklena mineralna vuna se ne tope, niti emituju toksični dim u slučaju požara.

Sve gore navedeno nam daje dovoljno argumenata da dobro razmislimo da li ćemo koristiti zapaljive ili nezapaljive materijale, kako na fasadama, tako i u krovnim konstrukcijama.

 

7. Zvučna zaštita

Kamena i staklena mineralna vuna su materijali vlaknaste strukture, što ih čini izvanrednim apsorberima buke, jer zvuk "zarobljavaju" između svojih vlakana i time pružaju zvučnu zaštitu u bučnim sredinama.

Sa mineralnim vunama u krovnoj konstrukciji, spoljna buka će biti značajno smanjena.

 

Izolacija se uglavnom radi jednom u životu, zato je radite kako treba.

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.