7 ok, amiért ásványgyapottal érdemes a tetőnket leszigetelni

7 ok, amiért ásványgyapottal érdemes a tetőnket leszigetelni

7 ok, amiért ásványgyapottal érdemes a tetőnket leszigetelni

 

Mindenki a saját igényeinek és lehetőségeinek megfelelően, a lehető legjobb szigetelési megoldást szeretné megtalálni, ami teljesen rendben is van mindaddig, amíg az adott megoldás a kívánt hatást éri el. Beépíthetjük a teljes rendszert (kőzetgyapot, üveggyapot és kétféle fólia kombinációját), vagy egy fóliát és kőzetgyapotot teszünk, illetve van aki pedig csak üveggyapotot alkalmaz.

 

Mindazonáltal néha találunk arra is példát, hogy nem a megfelelő anyagokat használják tetőszigetelésre, ilyenek a különböző mesterséges műanyagalapú fóliák. Előfordul, hogy egyes esetekben ez a szakember ajánlása, olykor pedig ez az egyetlen elérhető megoldás (viszont gyakran nem is olyan olcsón, mint azt hisszük). Az egyik leggyakoribb probléma azonban a tulajdonosok és a szakemberek hiányos ismeretei a témában.  

 

A következő néhány pontban összeszedtük, hogy miért is érdemes az ásványgyapotok mellett letenni a voksunkat:

 

1. Tartós megoldás

A nyári hónapokban a tetőszerkezeti hőmérséklet akár a 80 °C-ot is elérheti (fém tetőszerkezetek esetén ez több, mint 100 °C is lehet). A kőzet- és az üveggyapot ellenálló anyagok, melyek nem változtatják meg alakjukat és térfogatukat magas hőmérséklet hatására. Más, nem megfelelő anyagok gyakran megolvadnak ilyen magas hőmérsékleten. Ezen kívül az ásványgyapot ellenáll a vegyszereknek és a mikroorganizmusoknak is. Jelentős előny tehát, hogy a tartósan szolgálják otthonunk védelmét, bontás esetén pedig újrahasznosíthatóak.

 

2. Nyári termikus stabilitás

Amikor hőszigetelésről beszélünk, akkor laikusként sokszor az az első gondolatunk, hogy hőszigeteléssel a téli hideg miatt szükséges foglalkozni. Ugyanakkor, akik egy nem jól szigetelt tetőtéri lakásban, helyiségben laknak pontosan tudják, milyen pokoli hőség veszi át az uralmat a nyári hónapokban. Ilyenkor mutatkozik meg a kőzetgyapot jelentősége, amit ajánlatos a szarufák között elhelyezni. A magasabb sűrűségének köszönhetően a kőzetgyapot nehezebben melegszik fel, hosszabb ideig megtartja a hőt, és más szigetelőanyagokhoz képest jóval később bocsátja ki a felvett hőt a környezetbe, így kellemes hőmérsékletet biztosít megakadályozva a belső tér túlmelegedését.

 

3. Jobb levegőminőség

A kőzet- és az üveggyapot is valódi ásványi gyapotok, mivel ásványi nyersanyagokból (vulkáni eredetű kő, homok és üvegtörmelék) származnak. A tetőtéri ásványgyapotot egyedülálló és szabadalmaztatott technológiával állítják elő. Kiemelkedően fontos tulajdonságuk, hogy nem bocsátanak ki káros anyagokat a lakótérbe.

 

4. A tetőtér is lélegzik

Gondoljon csak bele hogyan érzi magát, ha pamut vagy gyapjú ruhát visel, és hogyan, ha például valamilyen szintetikus anyagból készült inget? Ugyanez igaz az Ön otthonára is. Az alapvető komfortérzet biztosítása érdekében (ne legyen se túl hideg se túl meleg) a szigetelésnek is lélegeznie kell. Miért fontos ez?

Az ember a nap folyamán csak lélegzéssel 400 ml vízgőzt termel. Ezt még meg kell szorozni a családtagok számával, és még nem is említettük a főzést, a zuhanyozást, vagy a hajszárítást. A felszabaduló vízpárának valahol távoznia kell, hiszen ha ez nem történik meg, akkor egy ördögi körbe lépünk: vízpára → kondenzáció → nedvesség → penész és gombák → foltok → légúti fertőzések és betegségek…

Mind a kőzet-, mind pedig az üveggyapot rostos, páraáteresztő anyagok, amelyek lehetővé teszik, hogy a vízgőz kondenzációs kockázat nélkül hagyja el a belső teret. A tetőtéri mellett a homlokzati ásványgyapot is rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.

 

5. Rugalmasság

A kőzet- és az üveggyapot is rugalmas anyagok. Ez különösen jelentős a szarufák közötti beszerelésnél. Fontos, hogy az anyag jól tapadjon, illeszkedjen és kitöltse az összes rést, egyenetlenséget és lyukat. Ez szinte lehetetlen más típusú szigetelőanyagokkal megvalósítani.

 

6. Biztonság

A kőzet- és az üveggyapot nem éghető anyagok. A kőzetgyapot több mint 1000 °C-on, az üveggyapot pedig több mint 700 °C-on olvad meg. Tűz esetén, ami körülbelül 600 °C-os, más szigetelőanyagoktól eltérően a gyapjú nem gyullad meg, így nem is bocsát ki mérgező füstöt és megakadályozza a tűz terjedését. A fentieket figyelembe véve érdemes elgondolkodnunk azon, hogy gyúlékony anyagokat használunk-e a homlokzatokon, illetve a tetőszerkezetben.

 

7. Hangvédelem

Ahogyan azt a fentiekben már említettük a kőzet- és az üveggyapot rostos anyagok. Ennek köszönhetően kiváló hangszigetelők is, mivel a szálak között "elnyelődik" a hang. A tetőszerkezetbe beépített ásványgyapotokkal jelentősen csökkennek a külső környezetből beszűrődő zajhatások.

 

A házépítési munkálatok során a megfelelő anyagok és szakemberek alkalmazásával a szigetelés témakörével jellemzően egyszer kell foglalkoznunk. Érdemes ezért a kellő időt és energiát befektetni, hogy hosszú távon a szigetelésünk valóban otthonunk védelmét szolgálja és a befektetéseink megtérüljenek. 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.