Amit tudni érdemes a tetőfóliákról

Amit tudni érdemes a tetőfóliákról

Amit tudni érdemes a tetőfóliákról

 A páraáteresztő – vízzáró fóliák fontos építőipari termékek. A mai modern építészet elengedhetetlen elemei, mivel az esetek nagy részében pusztán a szigetelőanyag beépítése nem elegendő. Egykor a tetőfóliákkal szembeni egyetlen követelmény az eső és a hó elleni védelem volt.

Napjainkban a tetőépítészeti stílusok és a tetőtér beépítése megköveteli a kiváló minőségű, kifinomult anyagok alkalmazását, amelyek garantálják az épület hosszú élettartamát.

A tetőfóliák két nagy csoportra oszthatók a beépítés helyét és célját tekintve:

1. Páraáteresztő - vízzáró fólia - megakadályozza az eső és a hó beszivárgását a tetőszerkezetbe (vízálló - ezért a szigetelés felső oldalára kerül, a tetőfedő fölé), ugyanakkor lehetővé teszi az esetlegesen bejutó vízpára kijutását a hőszigetelésből (páraátersztés), azaz így segíti az elpárolgást („lélegzik” a tetőszerkezet).

2. Párazáró fólia - megakadályozza, hogy a vízpára a fűtött lakótérből a tetőszerkezetbe jusson, ahol kicsapódhat.

Nevezetesen, ha a tetőt lakótérként használjuk, akkor az ott tartózkodásunk közbeni kilégzéssel, valamint a mindennapi aktivitásainkkal (főzés, zuhanyozás, mosás, mosoda szárítása stb.) pára keletkezik.

Amikor a helyiség belsejéből a nedves és meleg levegő áthalad az épület résein és repedésein a tetőszerkezet hidegebb részeire érve a benne található vízpára lecsapódik. Ez a lecsapódott nedvesség ideális életteret biztosít a penésznek és a gombáknak.  Továbbá, ha a nedvesség beszivárog a szigetelőanyagba, akkor annak a száraz anyaghoz viszonyított hőszigetelő tulajdonságai a hatodára csökkenhetnek. A hőszigetelő tulajdonság romlása a szerkezetbeni nedvesség felhalmozódásához vezet, ami láncreakciót indít el és elkerülhetetlenül súlyos szerkezeti károsodást okozhat. A párazáró fólia feladata, hogy szabályozza ezt a folyamatot, ezért a lakótér belső oldalán, a szigetelés alatt van elhelyezve.

Megjegyzés: mindegyik fólia egyik oldala nyomdázott, és a feliratos oldala  kifelé van fordítva.

 

A vízpáráról és kondenzációról bővebben

 

A vízpára a nedvesség elpárolgásával keletkezik. Olyan tényezők befolyásolják, mint a hőmérséklet, a légáramlás és a levegő páratartalma. A vízpára egyébként minden hőmérsékleten jelen van.

A páradiffúziós folyamat  a vízpára-molekulák mozgása magasabb koncentrációjú (magasabb nyomású) helyről a kisebb koncentrációjú (alacsonyabb nyomású) helyszín irányába, azzal a céllal, hogy a nyomáskülömbség kiegyenlítődjön. A páradiffúzió a jobb életkörnyezet és az egészségesebb mikroklíma miatt jelentős. A párásodás, illetve lecsapódás elkerülésével az épület elemeinek károsodását is elkerülhetjük.

Az Sd érték azt, az ellenállást jelelöli, amelyet az egyes építőanyagok kifejtenek a pára áthaladásakor.

A tetőfóliák típusai az Sd érték alapján

 

Páraáteresztő - víznemáteresztő (diffúz) fóliák: 0,5 m-nél kisebb Sd értékű fóliákat nevezzük páraáteresztő fóliáknak, amelyek a szigetelésbe bejutó párát áteresztik a tetőfólián keresztül, de a tetőfedőn bejutó vizet nem.

Aktív párazáró fólia: Sd értéke 2-5 m között van, és  lehetővé teszi a vízpára szabályozott áthaladását / diffúzióját, megakadályozva a kondenzációt a hőszigetelő rétegben.

Párazáró fólia (páranemáteresztő): ezek a 20 m-nél nagyobb Sd-értékű fóliák, amelyeket nagy páraterhelésű helyiségek (fürdőszoba, mosókonyha, medencék, szauna stb.) párazáró rétegeként alkalmazzák.

A párazáró fólia használható a hagyományos tetőszerkezetekben, két szellőzőréteggel (a tetőfólia alatt és felett), ahol a szigetelésből származó vízpára nem jut át ​​a tetőfólián, hanem az alsó szellőzőrétegen keresztül távozik. Ugyanez a kiszellőztetés módja deszkázott aljzat esetén is.

Fontos, hogy a jól beillesztett hőszigetelés bent tudja tartani a meleget az épületben, illetve a hideget pedig azon kívül! Ez növeli a komfortérzetet, valamint az energiahatékonyságot, ebből kifolyólag csökkenti a fűtési és hűtési számlákat.

Végezetül néhány szó a szélvédelemről: elsősorban olyan esetekben érdemes erre figyelni, ahol közvetlenül a tetőburkolat alatt van a szigetelés. A szigetelés hatékonysága jelentősen csökken, ha a beáramló hideg levegő a hőszigetelésből elvonja a hőt. Ezt a negatív hatást ragasztócsíkkal ellátott páraáteresztő fóliával tudjuk kiküszöbölni.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.