Upoznajte tipove EPS-a

Upoznajte tipove EPS-a

Stiropor (EPS-Ekspandirani polistiren) je izolacioni materijal koji se već dugi niz godina potvrđuje u primeni – ugradnjom u podovima, na zidovima i u krovovima stambenih i poslovnih objekata, škola, bolnica, hladnjača, itd. Ovaj izuzetno ekonomičan izolacioni materijal znatno smanjuje troškove zagrevanja zimi, odnosno rashlađivanja objekata leti. 

 

Prednosti koje ovaj materijal ima u odnosu na druge poznate materijale su:

 • niska zapreminska težina

 • dobra termoizolaciona svojstva

 • solidne mehaničke osobine za obradu i primenu

 • vrlo malo upijanje vode

 • niska cena odnosu na ostale izolacione materijale

 • laka ugradnja

 

Zbog navedih osobina ekspandirajući polistiren (EPS) postaje termoizolacioni materijal s najširim područjem primene, o čemu najbolje svedoči činjenica da se dugi niz godina ugrađuju milioni kubnih metara stiropora širom celog sveta i da proizvodnja i ugradnja ovog materijala iz godine u godinu sve više raste.

 

Standardni deo našeg prodajnog programa čine pet tipova EPS lakih ploča za toplotnu i zvučnu izolaciju koje nose oznake.

Vrste STIROPORA po gustini i primeni:

 1. EPS-30

 2. EPS-60

 3. EPS F- 80

 4. EPS F-100

 5. EPS-120

 

Svi tipovi ekspandiranog polistirena proizvedeni su od samogasive sirovine.

 

1. EPS-30 – Ekspandirani polistiren čija je glavna namena termoizolacija površina bez opterećenja, u dvostrukim masivnim zidovima, ispod crepa i drugih pokrivki kod kosih krovova, ispod zidne lamperije, brodskih podova, kod dilatacionih spojeva i sl.

Standardne dimenzije ploča: 100cm x 50cm x d (debljina) cm, a mogu se proizvoditi i u drugim dimenzijama.

Paketi ovog tipa stiropora označavaju se sa čela plavom bojom.

 

2. EPS-F60 – Ekspandirani polistiren čija je glavna namena toplotna izolacija fasada, odlikuje se dobrom termoizolacijonom moći (veoma niskim koificijentom termoprovodljivosti) ali zato malo slabijom pritisnom čvrstoćom.

Standardne dimenzije ploča: 100cm x 50cm x d cm. Paketi ovog stiropora označavaju se sa čeone strane sa dve crvene linije.

 

3. EPS-F80 – Ekspandirani polistiren čija je glavna namena toplotna izolacija fasada. Može se koristiti i na mestima gde je potrebna ograničena nosivost, npr. kao unutrašnja izolacija, kao termoizolacija kosog krova između rogova, a isto tako ploča iznad prolaza i sl.

Standardne dimenzije ploča: 100cm x 50cm x d (cm), a paketi ovog stiropora označavaju se sa čeone strane crvenom bojom.

 

4. EPS-100 – Ekspandirani polistiren izuzetnih termoizolacionih karakteristika, a ujedno i dobre nosivosti. Namenjen je za toplotnu izolaciju kod plivajućih podova, prohodnih ravnih krovova i terasa s ograničenim opterećenjima.

Standardne dimenzije ploča: 100cm x 50cm x d (cm).

Paketi ovog tipa stiropora označavaju se sa čela žutom bojom.

 

5. EPS-120 – Ekspandirani polistiren izuzetnih termoizolacionih svojstava i izuzetne nosivosti, pogodan da trpi velike pritiske. Idealan je kao toplotna izolacija kod podova industrijskih hala, hladnjača, parkinga i sl.

Standardne dimenzije ploča: 100cm x 50cm x d (cm).

Paketi ovog tipa stiropora označavaju se sa čela crnom bojom.

 

 
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.